En hyllest til sommeren

Nå er det ikke mange uker før hylleblomsten springer ut og da er det bare å finne frem kurven. Jeg tar jentene med på tur. De vakre blomstene dufter fantastisk og skaper koselig barndomsminner. Samtidig som jentene lærer hvilke skatter naturen lar oss høste.

Hylleblomsten ble innført til Norge som medisinplante av munkene allerede i middelalderen. Den har mange helsebrinende egenskaper og har vært utsatt for overtro og mystikk. Treet har til og med vært bannlyst av både pave og prest. Hylleblomsten blomstrer rundt Sankthans og det er ingen heksekunst å lage hylleblomstsaft.

Hylleblomstsaft
60 store blomsterstilker
2 l vann
11/2 l sukker 
8 økologiske sitroner

Klipp blomstene fra treet. Skyll dem godt i kaldt vann. Legg den på et klede slik at vannet kan renne av. Så legger du dem i en krukke eller gryte, lagvis sammen med sitronskiver.

Kok opp vann og sukker og hell sukkerlaken over blomstene og sitronene. Dekk til og sett mørkt og kjølig i 4-5 dager. Jeg bruker kjøleskapet. Rør om en gang eller to i døgnet.

Sil saften gjennom et klede og hell over i rene flasker. Saften holder seg noen uker i kjøleskap, men du kan fint fryse den. Så kan du hente frem litt sommersmak når høsten og vinteren kommer.